TikTok Kapatılmasın

Tik Tok kapatılmasın

Tik Tok, video oluşturma, video paylaşma, canlı yayın açma, farklı coğrafyadaki insanlarla kolay iletişime geçebilme ve sosyal çevreyi geliştirebilmek amacıyla kullanılan bir sosyal medya platformudur. 2016’ da sosyal medya piyasasına sürülen tik Tok uygulaması güçlü ve hızlı bir şekilde piyasada yayılmış, bir çok kişinin kullandığı bir platform haline gelmiştir. İlk önce Asya’da piyasaya sürülen Tik Tok, kısa süreli video ve kısa süreli müzik kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

 

Peki Tik Tok’u bu kadar cazip kılan şey nedir? Nasıl bu kadar hızlı şekilde büyümeyi başarmış ve dünya çapında ilgi görmüştür?

 

 Tik Tok, Kullanıcılarına; müzik, dans, komedi, oyunculuk ve birçok farklı türde kısa videolar üretilmesinde zemin hazırlarken insanların keyifli vakit geçirmelerine de olanak sağlamaktadır. İnsanların yaratıcılıklarını kullanmasına neden olan ve fenomenlik ihtimali bahşeden Tik Tok’ta, yaratıcılığa göre farklı bir çok içerikler üretilmesi mümkündür. Videolar on beş saniyelik, bir dakikalık ya da üç dakikalık boyutlara sahiptir. Tabi ki bu video uzunlukları sıklıkla kullanılan video uzunluğudur. Daha kısa ya da daha uzun videoların bulunması da muhtemeldir. Tik Tok’un bir diğer ilgi çeken yanı ise dudak uydurma özelliğinin olmasıdır. Yani başka birine ait bir sesi ya da videoyu kendi videona uydurabilir, kendin söylüyormuş gibi dudak uydurarak içerikler üretilebilir.  Diğer birçok sosyal medya platformu gibi, twitter, instagram, facebook, linkedin, beğeniler ve yorumlar ile birlikte başka kullanıcılarla etkileşime girebilir bu sayede keşfete düşerek hitap edilen kitleyi arttırmak, sayfayı büyütmek kolay bir iş haline getirebilirsiniz.

 

Tik Tok uygulamasının kullanım amacı hoş vakit geçirmek olduğu kadar, bilgilendirici eğitici videolarla kişisel gelişime katkı sağlamaktır da aynı zamanda. Kullanıcı sayısı arttıkça yeni yeni fikirler, yeni içerikler, farklı videolarla karşılaşma durumu da artar. Bazı kullanıcılar komedi yapıp eğlenmeyi ve eğlendirmeyi hedeflerken, bazı kullanıcılar psikolojik bilgileri paylaşmaktadır. Diziler ve filmlerden kısa kısa kesitler sunarak kalitesi iyi ve size hitap eden beğenebileceğiniz  fakat ismini duymadığınız bir filmi ya da diziyi size ulaştırabilir, hem öğretici hem de kaliteli vakit geçirerek kişisel anlamda gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.

 

Tik Tok’un  görmezden gelinemeyecek ve oldukça önemli bulduğum bir diğer noktası ise şudur. Bir çok yetenek sahibi insanlar; yeterli olmayan hayat şartları, ekonomik durumlar, sosyal çevre baskısı gibi problemler nedeni ile yeteneklerini gizli tutmakta ya da hak ettiği noktaya ulaşmakta zorluk çekmekte hatta o noktaya ulaşamamaktadır. Tik Tok uygulamasının geniş kitleye hitap etme özelliğinden faydalanarak, yetenekli insanların yeteneklerini özgürce sergileyebilme imkanı sunulmuştur. Bir çok örneğine rastlanmaktadır. Mesela sesi güzel olup yeterli imkanlara sahip olamayan insanlar Tik Tok uygulaması sayesinde video paylaşım yaparak sesini ve kendisini geniş bir kitleye sunarak keşfedilerek müzikal dünyasına adım atmıştır. Aynı şekilde resim çizebilme yeteneğine ve bunun gibi bir çok yeteneğe sahip kişiler de geniş kitleye hitap ederek keşfedilerek hem topluma sanatlarını sunmakta hem de yetenekleri üzerinden iş imkanına sahip olma şansını elde etmektedirler.

 

Tik Tok aynı zamanda gelir elde etme imkanı da tanımaktadır. Tik Tok üzerinden kendi kitlesini oluşturan ve içerikleri beğenilen kullanıcılar fenomen olarak adlandırılmaktadır. Bu fenomenler alanında iyi içerikler üreterek ve kitlesini koruyarak sponsor sahibi olanlar reklam vb. gibi şeylerle hem kendi ekonomilerine destek olurken hem de içerik üretmeyen kullanıcıların keyifli  vakit geçirmelerini sağlamaktadır.

 

Tik Tok uygulaması keşfetin de kişilerin ilgi duyduğu, beğendiği şeylere göre şekillenmektedir. İlgi duyulan konulara göre şekillenen uygulamada, yemek yapmayı sevenler için yemek yapma videoları çıkarken, dizi ve filmlerden hoşlanıp beğenen kişilerin önüne dizi ve film kesitleri çıkmaktadır. Psikolojik bilgiler öğrenmeyi sevenler için psikolojik bilgiler, şiir ve sanat sevenler için şiir ve sanat ile ilgili her şeyi bu platform da bulmak mümkündür.

 

İnternet, kullanmayı bilenler için çok büyük bir olanak sağlayıcıdır. Tıpkı diğer sosyal medya hesaplarının öğrenilmesi gerektiği gibi Tik Tok uygulamasının da  kullanımını öğrenmek gerekir. Bu öğrenilmesi gerekenden kastım uygulamayı yükleyip üye olmaktan bahsetmiyorum. Gerçek kullanıcı olmaktan bahsediyorum. Kullandığınız uygulamayı kendi ilgi alanlarınıza göre dizayn edip size keyif verecek içeriklerin karşınıza çıkmasını sağlamaktan bahsediyorum.  

 

Tik Tok’ta da diğer tüm sosyal medya uygulamasında olduğu gibi kullanım amacı belirli guruplara uymayan, herkese değil de belirli bir kitleye hitap eden içerikler bulunmaktadır. Bu içerikler, bir gurubu rahatsız ederken diğer bir gurubun keyif almasına ya da ilgisini çekmeye yarayabilir. Böyle durumlarda içeriğin hitap etmediği kitle, içeriğin hitap ettiği kitleyi suçlamakta hatta direkt uygulamayı kötü niyetli olarak yaftalamaktadır. Bu yüzden bir çok defa konu gündemine gelen Tik Tok kapatılsın ya da Tik Tok kapatılmasın savunmalarıyla farklı sosyal medya platformlarında karşılaşılan bir durumdur.

 

Bilinçli kullanım her üründe, her mecrada çok önemli olduğu gibi tik tok uygulamasında da çok önemlidir. Yukarıda uzunca bahsettiğimiz tik tok uygulamasının sağladığı olanakların farkında olan kendi iyi olduğu kategoriyi içerik üreterek platformda sunan ve bilinçli kullanan kişiler tik tok kapatılmasın fikrini savunmaktadır.

 

İnsanların fikirleri ve değerleri farklılık göstermektedir. Yaşanılan bölgeye, yaşam tarzına, yaşam koşullarına hatta okunulan kitaplardan izlenilen filmlerden çıkarılan derslere, yapılan empatiye göre  kişilerin fikirleri ve değerleri farklılık göstermektedir. Herkes aynı yaşam koşullarına sahip olmadığı gibi aynı duyguları da paylaşması mümkün değildir. Bu yüzden değerler ve fikir ayrılıkları görülür. Bir kitlenin benimsediği fikre aynı koşullara sahip olmayan bir kitlenin sahip olmaması demek onlara hitap eden şeylerin, ki burada uygulama içi içeriklerden bahsediyorum, kötü olması ya da kaldırılması gerektiği anlamına gelmez. Karşı tarafın fikirlerine benimsemeyip aynı fikirde olmasak bile saygı duyma zorunluluğumuzun olduğu gibi başka insanların ilgi alanlarına, onları keyiflendiren içeriklere karışma ve saygısızca saldırıda bulunmama yani saygı gösterme zorunluluğumuz vardır. İşte bu yüzden tik tok kapatılmasın.

 

Bir çok  olanağa sahip olan ve kullanıcılarına farklı farklı olanaklar sağlayan bir sosyal medya platformunun kapatılması kullanıcılarına haksızlık yapmaktır. Sanatlarını icra eden, sosyal medya üzerinden yaratıcılığını kullanarak kaliteli içerik üreten ve gelir elde eden kişilerin kullandığı bu sosyal medya platformu yani tiktok kapatılmasın.

Gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurarak, zaman geçirirken hem keyif alınarak hem sosyal çevresini genişletip kitle oluşturan hem de gelir elde edilebilen özelliklerine sahip olan tik tok uygulamasının hitap ettiği kitle gün geçtikçe artmaktadır. İzleyicileri ve kullanıcıları artan bu sosyal medya platformu aktifliğini ve güncelliğini koruyarak kullanıcılarına kaliteli vakit geçirmenin  tüm olanaklarını sağlarken aynı zamanda gelirlerine de katkı sağlamakta olduğunu yukarıda belirtmiştik. Hitap edilen tek bir kitlenin olmaması ve nerdeyse her kitleye hitap eden kullanıcılar ve içerik üreticiler sayesinde kişisel olarak ilgi alanlarının belirlenmesi ve kişisel bir ana sayfa oluşturulması oldukça kolaydır.

Tüm bu anlattığımız şeylerin farkına varan ve gerçek kullanıcıların da  savunduğu gibi tik tok kapatılmasın